07- 09 września 2012

0 dni
Lubelska Noc Restauracji

25 maja 2012 roku odbyła się organizowana przez landbrand I edycja Nocy Restauracji. Było to wyjątkowe wydarzenie, podczas którego klienci kilkudziesięciu lokali w Poznaniu, Białymstoku i Gdyni mogli zasmakować wyjątkowych, bo przygotowanych specjalnie na ten wieczór, nocnych dań. W menu można było znaleźć m.in. czarne tagliatelle, nocne pierogi czy płonące polędwiczki z kurczaka. Wydarzenie uświetniły interaktywne pokazy kulinarne przeprowadzone przez szefów kuchni oraz muzyczne występy na żywo.

 

Event cieszył się ogromnym zainteresowaniem, zarówno ze strony konsumentów jak również mediów. W niektórych restauracjach napływ klientów był tak ogromny, że zabrakło podstawowych produktów, np. ryżu w lokalu serwującym sushi! O Nocy Restauracji pisały m.in. poczytne dzienniki, takie jak Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita i Fakt, a także media branżowe i regionalne. Intensywnie pracujemy, aby NOC RESTAURACJI 2013 była powtórką tegorocznego sukcesu.

 

Więcej szczegółów na: www.nocrestauracji.pl oraz www.facebook.com/NocRestauracji.

 

NOC RESTAURACJI, której pomysłodawcą i właścicielem marki jest LANDBRAND jest dla nas wzorem. Chcemy, żeby pilotażowy program lubelskiej nocy restauracji był wstępem do Nocy Restauracji w Lublinie, zorganizowanej pod Honorowym Patronatem i przy współpracy z LANDBRAND.

 

 

Lubelska Noc Restauracji to zabawa przeznaczona dla ludzi szukających dobrego smaku. Specjalnie dla Was 7 wspaniałych restauracji ze Starego Miasta: Browar Restauracja Grodzka 15, Czarny Tulipan, Czarcia Łapa, Hades Szeroka, Old Pub, Orient Express oraz Ulice Miasta przygotowało wyśmienitą kuchnię z daniami prowansalskimi.

ZASADY ZABAWY

1. Uczestnik zabawy musi odwiedzić w dniach 07-09.09.2012 r. przynajmniej 5 z 7 restauracji biorących udział w zabawie.

2. W odwiedzonych restauracjach należy zamówić przygotowane specjalnie na festiwal potrawy w stylu prowansalskim.

3. DLA UCZESTNIKÓW ZABAWY W NOCY Z 08/09.09.2012 W GODZINACH 22.00 - 1.00 - SPECJALNY 50 % RABAT na wszystkie przygotowane potrawy z kuchni prowansalskiej.

4. Za zamówienie potraw w stylu prowansalskim uczestnik otrzymuje potwierdzenie w formie pieczątki danej restauracji.

5. Uczestnik powinien ocenić każdą z odwiedzonych restauracji wg skali ocen od 1 do 7.

6. Wypełnione kupony należy złożyć do dnia 9.09.2012r., do godz. 16.00 w Biurze Festiwalu - Lubelski Ośrodek Informacji Turystycznej i Kulturalnej (Lublin, ul. Jezuicka 1/3).

7. Wypełnione kupony wezmą udział w losowaniu Nagrody Głównej – dojrzewającego przez 18 miesięcy kręgu sera Bursztyn marki Old Poland oraz cennych nagród dodatkowych.

Menu:

Browar Restauracja Grodzka 15

ul. Grodzka 15

http://www.grodzka15.pl/

Zupa rybna Bouiillabeisse z Prowansji

Grilowany filet z kurczaka faszerowany pastą z czarnych oliwek , świeżymi pomidorami podany z puree o aromacie truflowym z sosem z sera roquefort i sałatką z pieprznej rucoli 

Francuska kremówka ze świeżymi malinami  - 18 zł

 

Restauracja Czarny Tulipan

ul. Grodzka 1

http://www.czarny-tulipan.pl

Przystawki (do wyboru):

Marynowane oliwki w świeżych ziołach, podane z grzankami i oliwą z oliwek

Misa świeżych małż, duszona w białym winie z dodatkiem świeżych ziół i pomidorów 

Dania główne (do wyboru):

Grillowane warzywa podane z pastą anchöiade, tapenadą, sosem aïoii i francuską bagietką lub sałatką nicejską

Francuskie Cassoulet: różne rodzaje mięsa duszone w warzywach

 

Restauracja Czarcia Łapa

ul. Rynek 19

http://www.czarcia.com/

Set menu (dostępne tylko w całości)

Terina wieprzowa otulona szynką parmeńską podana z puree selerowym i grzanką rozmarynową,

Supreme z kurczaka z musem grzybowo-truflowym podana z galaretką z miodu akacjowego, puree ziemniaczanym i tapenadą z marchwi,

Galaretka z szampana z pomarańczami, szyfonadą z mięty, sorbetem cytrynowym i puree z grejpfruta.

 

Restauracja Hades Szeroka

ul. Grodzka 21

http://www.hades-lublin.pl/cms/index.php?id=410

Tatar po prowansalsku

Prowansalskie łódki z cukinii

Tarta z ratatouille

 

Restauracja Old Pub

ul. Grodzka 8

http://www.oldpub.pl/

Prowansalska zupa jarzynowa

 

Restauracja Orient Express

ul. Złota 2

http://www.orientexpress.lublin.pl/

Medaliony z łososia z sosem szczawiowym i puree

Sakiewki z ciasta francuskiego z cukinią, oliwkami i czosnkiem

Ratatouille z wołowiną

 

Restauracja Ulice Miasta

Plac Łokietka 3 (obok Bramy Krakowskiej)

http://www.ulicemiasta.pl/

Quiche prowansalski – z łososiem ,gruszką  i serem camembert

 

Zapraszamy również do obejrzenia zapowiedzi Nocy Restauracji, przygotowanej przez jednego z patronów medialnych Europejskiego Festiwalu Smaku – Telewizję Internetową WSCHODNIA.TV:

wschodnia.tv/wydarzenia/195-zapowiedz-europejski-festiwal-smaku-lublin-2012

KOMENTARZE

Effy Effy : 01-10-12 11:07
The Polish masses have been abadnoned by the new left.” The fact that an ex-Communist, Aleksander Kwasniewski, was elected President over the popular Solidarity leader Lech Walesa, just 6 years after the fall of Berlin Wall, testifies to the persistence of strong pro-socialist sentiments. However, the neoliberal stance that the post-Communist left adopted resulted in a dramatic loss of popularity. These are not just my opinions. Similar opinions have been voiced in the Polish press.Support for the Roman Catholic Church (RCC) in Poland has always been of a political nature, not a religious one. Even before Communist rule. Poland lost national sovereignty around 1772 and regained it only in 1918. The RCC served as the organizational base for nationalist movements. After 1945, the RCC was the only organized political opposition in Poland. In short, Polish Catholicism tends to be skin deep and dependent on political repression. The greater the repression, the higher the Catholic sentiments, and vice versa. Anti-clerical sentiments grew after the fall of the Berlin wall because of the lack of repression, and the conservative, intolerant and arrogant stance adopted by the RCC clergy. Again, these are not just my opinions. Similar voices were heard amongst more progressive elements of the RCC.The growth of social inequalities after the fall of the Berlin Wall caused a peculiar split in Poland, one that coincided with historical divisions. The Eastern, less industrialized and urbanized part, formerly occupied by Russia, scored worse than the Western, more urbanized and industrialized part formerly occupied by Germany. Those impoverished folks,a0who were abadnoned by the new left, tended to be attracted to conservative parties who espoused faux-populism and nationalism, and fanned anti-EU and anti-Russian sentiments with anti-Semitic undercurrents. Such sentiments are instigated from above by political leadership, rather than coming from below as has typically been the case in Polish history.Poles tend to be pretty conventional, plain vanilla if you will, as far as sexual morals and ethics are concerned. This means, on the one hand, that alternative lifestyles, including homosexuality, BDSM, as well as exotic religions (e.g. Buddhism) are viewed with skepticism and disapproval by the majority of the population. On the other hand, however, this plain vanilla conventionality translates into a relative absence of extreme reaction against these alternative lifestyles. That reaction seldom goes beyond using these minority orientations as a butt of politically incorrect jokes, and usually does not entail radical or violent public opposition. a0People tend to consider such lifestyles as private weirdness that polite people do not mention in public. Therefore, if there is a public protest action against this or that alternative lifestyle minority, it is virtually certain that this an astroturf action engineered by reactionary politicians or the RCC clergy. In my view, it will be decades if not centuries before homosexuality will be accepted as a legitimate sexual orientation in Poland (or Eastern Europe for that matter.) All the same, there will be no pogroms of gays and lesbians, at least spontaneous ones. It may be a different story when right-wing politicians or the Catholic clergy get involved. Fortunately, EU membership provides ample protections from such reactionaries.
Jorling Jorling : 03-10-12 08:31
Pani Alino kiedy dokładnie miało to miejsce? Prosilibyśmy o dzień i goidznę oraz w ktf3rej części restauracji? Jak sama Pani doskonale wie, praca kelnera to często bardzo ciężki kawałek chleba, czasami wręcz ponad siły. Nic jednak nie usprawiedliwia takiej postawy i choć jesteśmy dalecy od ferowania wyrokf3w bez dokładnego zbadania sprawy oraz często stawiamy się za naszymi Pracownikami w duchu tworzenia Zespołu, niesamowicie ważne jest aby Kelnerzy, trzymali się pewnych zasad i zawodowego savoir vivre'u. Dążymy do tego aby nasi Pracownicy byli najlepsi w swoim fachu a obsługa Gości nie miała sobie rf3wnych.Dołożymy wszelkich starań aby sytuacja się nie powtf3rzyła a Panią chcielibyśmy mimo wszystko zaprosić do jednej z restauracji z sieci, czy to będzie Mif3d Malina czy inna, Pani wybf3r. Bon o wartości 50zł będzie na Panią czekał w zamian za pomoc w doskonalenia jakości naszych usług.
JeffGoni JeffGoni : 17-11-17 10:23
Get Acticin Overseas Without Perscription <a href=http://cialtobuy.com>viagra cialis</a> Amoxicillin With Coumadin

DODAJ KOMENTARZ

   *
  
  

*
   *
pola oznaczone * są obowiązkowe


Aby otrzymywać wiadomości z naszego serwisu zapisz się do newslettera.

sponsorzy